Jedinstveni studijski programi i vrhunski profesori, najveći su kvalitet Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Ono po čemu je Fakultet za sport na Novom Beogradu prepoznat u čitavom regionu je studijski program Trener u sportu, a jedan od nastavnika mlađe generacije koji je izuzetno cenjen, kako u užoj stručnoj tako i u široj sportskoj javnosti je i doc. dr Vladan Radonjić. Vrhunski stručnjak koji je svoje bogato teorijsko znanje na pravi način primenio u praksi, pa je u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri osvojio čak 18 trofeja, a poslednjih godina sve je više posvećen obrazovanju mladih trenera.

U tri navrata Radonjić je bio angažovan u Košarkaškom klubu Partizan, asistirajući Dušku Vujoševiću, Vladimiru Jovanoviću i Saši Filipovskom, a kao kondicioni trener radio je u moskovskom CSKA, košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore, kada je funkciju selektora obavljao Luka Pavićević, Igokei i mlađim reprezentativnim selekcijama Srbije. Podjednako uspešan bio je, ne samo pod obručima već i na mreži, radeći sa odbojkašicama Volera iz Ciriha i Kana, kao i sa ekipom Rabit iz Bakua gde je šef stručnog štaba bio sadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić.

Trenutno, Vladan Radonjić radi na individualnoj fizičkoj pripremi mladih tenisera, košarkaša i fudbalera, a ono po čemu je posebno poznat je to što se smatra za jednog od najboljih učenika legendarnog profesora Vladimira Koprivice:

Istina je da kada se spomene moje, mnogima je prva asocijacija vezana je za profesora Koprivicu. To nije slučajno. On je, dok sam još bio student, prepoznao nešto u meni i nakon što je odlučio da se postepeno povuče iz trenerskog posla, preporučio me da ga nasledim. Bio sam veoma mlad, a on je garantovao za mene. Za to je potrebna velika hrabrost i na tome sam mu večno zahvalan. Nakon svih ovih godina, prevazišli smo odnos studentprofesor, postali smo veoma bliski i ponosam sam na sve to – kaže Radonjić i dodaje:

I dalje učim od njega. Zaista sam srećan što imam priliku da razgovaram sa njim o raznim problemima vezanim za trenažnu tehonoligiju i njegovi saveti su za mene dragoceni.

Saradnju sa profesorom Koprivicom Radonjić je nastavio na Fakultetu za sport:

Tu me je oblikovao i u smislu predavača i nastavnika. Boljeg mentora nisam mogao da imam, jer je on zvanično bio proglašen za najboljeg profesora i to po oceni studenata. Tako smo nastavili naš zajednički rad i saradnju koju smo započeli na terenu i u svemu tome zaista uživam.

Doc. dr Vladan Radonjić, prof. dr Vladiimir Koprivica i doc. dr Adam Petrović

Vladan Radonjić na Fakultetu za sport predaje Kondicioniranje u sportu:

To je nešto što najviše volim i gde zaista mogu da doprinesem u prenošenju znanja ka mladima, jer u svojim predavanjima mogu da obuhvatim naučna saznanja i praktična iskustva. Po mom mišljenju to je dragoceno za buduće trenere, jer kroz praktične primere mogu da prave verifikaciju naučnih saznanja. To je posao u kome uživam, jer me inspiriše da i dalje napredujem i istražujem, jer imam obavezu prema studentima koji pokazuju zavidan nivo znanja, intersovanja i radoznalosti da im ponudim nešto dodatno što ne mogu da pronađu u knjigama. To je izazov za moje dalje napredovanje i usavršavanje. Time i moj trenerski posao dobija dodatni kvalitet, jer idem u korak sa vremenom. Oba ova posla su usko povezana, a što se više usavršavam kao nastavnik, bolji sam i kao trener.

Iskustva u radu sa studentima na Fakultetu za sport za Radonjića su više nego pozitivna

Ono što mene raduje je da postoji značajan broj studenata koji su jako zainteresovani i željni da napreduju i pokažu svoj kvalitet i sa te strane sam srećan, jer ne moramo da brinemo za budućnost trenerske struke. To će svakako pomoći da Srbija, kao zemlja sporta, nastaviti da donosi medalje sa najvećih takmičenja.

Veliki benefit za one koji na Fakultetu za sport steknu zvanje diplomirani trener u sportu je i što automatski dobijaju trenerske licence:

Fakultet za sport je stekao poverenje svih relevantnih sportskih institucija svojim kvalitetom rada i obrazovanja, ali i svemu onom što je doneo srpskom spotu – objašnjava Radonjić i dodaje:

Za mene je to bio normalan i potpuno logičan sled događaja, da sportski savezi i klubovi kroz saradnju sa našim fakultetom unaprede stručni rad u okviru svoje sportske grane.

Još jedan dodatni kvalitet koji Fakultet za sport nudi studentima je naučno-istraživačka laboratorija koja sadrži najsavremeniju opremu:

Na taj način Fakultet za sport se zaista profilisao kao ozbiljna visokoobrazovna institucija. Laboratorija i sportsko – dijagnostički centar, koji se u okviru nje nalazi, daju nam mogućnosti da svakodnevno napredujemo u naučno – istraživačkom radu i dolazimo do novih saznanja koja će naći primenu u budućem trenažnom radu.

Za sve one koji treba da donesu važnu odluku i opredele se za neki od fakulteta, Radonjić je naveo više argumenata zašto je Fakultet za sport pravi izbor, ukoliko žele da svoju profesionalnu karjeru grade u sportskoj industriji:

Sa ove tačke gledišta Fakultet za sport nudi mnogo više od onoga što sam ja dobio na mom fakultetu kao student. Ovde je sve dostupno, od već spomenute najasavremenije laboratorije, pa do profesora koji su uvek dostupni i voljni da pomognu. To je nešto što ranije nije funkcionisalo na ovakvom nivou. Takođe, Fakultet za sport prati sve trendove u trenažnoj tehnologiji i prema tome modernizuje i prilagođava svoje nastavne planove i programe, odnosno ide u korak sa svim inovacijama u sportu. Na kraju, ali ne i najmanje važno je da su uslovi studiranja na Fakultetu za sport prilagođeni aktivnim sportistima, tj. njihovim trenažnim i takmičarskim obavezama, pa imaju mogućnost da se paralelno i kvalitetno obrazuju – zaključio je doc. dr Vladan Radonjić.