Studenti Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ prisustvovali su pokaznom treningu košarkaške reprezentacije Srbije u hali „Aleksandar Nikolić i predavanju koje je potom održao selektor Svetislav Pešić.

Udruženje košarkaških trenera Srbije permanentno sprovodi edukaciju svojih članova, a u ovu akciju, koja je organizovana na inicijativu selektora Pešića, bili su uključeni i naši studenti s obzirom da Fakultet za sport ima dugogodišnju uspešnu saradnju i sa Udruženjem košarkaških trenera Srbije i Košarkaškim savezom Srbije.   

Ovakav vid edukacije trenera prvi put je realizovan na našim prostorima, pa zato i ne čudi veliko interesovanje. Na tribinama dvorane „Aleksandar Nikolić“, osim studenata Fakulteta za sport bilo je i preko 300 članova Udruženja košrkaških trenera među kojima su bili i istaknuti treneri poput Aleksandra Džikića, Vladimira Jovanovića, Nenada Čanka, Slobodana Klipe i mnogih drugih.

Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija, Trening

Pešić je predstavio svoje viđenje bavljenja trenerskim poslom, a tokom predavanja govorio je i o prilagođavanju trenerskih veterana modernoj košarci. Pored toga, proslavljeni stručnjak pričao je i o motivaciji igrača, a neretko se osvrtao i na druge sportove i sportiste.

Naša želja i obaveza je da se približimo jedni drugima i da približimo naš način rada mladim trenerima. Naša trenerska škola je poznata, ali sama igra se iz godine u godinu menja i mi moramo da se tome prilagođavamo i da tražimo nove načine kako bi rezultati našeg rada bili dobri“, istakao je između ostalog Pešić, koji se sa trenerima dugo zadržao u razgovoru na temu motivacije igrača, psihološke i taktičke pripreme kako ekipe, tako i svakog pojedinca.

Doc. dr Adam Petrović jedan je od nastavnika Fakulteta za sport koji je prisustvovao ovom predavnju, koji je istakao da je za sve naše studente ovo bilo dragoceno iskustvo:

Prisustvo ovakvom događaju bilo je od velikog značaja za sve buduće trenere, ne samo one koji se bave košarkom. Jer, selektor Pešić je na najbolji način pokazao kakav odnos treba da bude prema reprezentaciji, ali i treningu i poslu uopšte i to je zaista velika stvar. Na konkretnom primeru je prikazao kako se postavlja i planira trening, praktično kompletnu medotiku rada. Najdragoceniji savet koji su studenti dobili je da u trenerskom poslu mora da postoji individualizacija procesa treninga, da ne postoje univerzalna rešenja, odnosno nešto što je šablon, da ne postoji rutina i kopiranje, već da u datoj situaciji treba pronači pravi način. Studenti su bili prezadovoljni, a to je najvažnije – konstatovao je doc. dr Petrović.

Posle izuzetno zanimljivog predavanja, duge diskusije i odgovora na pitanja selektor Pešić je studentima Fakulteta za sport poželeo sreću i uspeh u procesu sticanja znanja u našoj visokoobrazovnoj ustanovi.