Fakultet za sport Univerziteta Union Nikola Tesla, već nekoliko godina unazad ima potpisan protokol o saradnji sa Košarkaškim klubom Partizan. Shodno tome, naši gosti poslednjeg dana Sajma sporta bili su kapiten crno-belih Novica Veličković i jedan od najmlađih prvotimaca Aleksandar Aranitović.

Veličković i Aranitović su od ove školske godine stipendisti našeg Fakulteta, a nekadašnji reprezentativac i košarkaš Reala otkrio nam je planove za budućnost:

– Želja mi je da po završetku igračke karijere budem košarkaški trener, a najbolje mesto da steknem neophodno teorijsko znanje za to je upravo Fakultet za sport na Novom Beogradu – kaže Veličković i dodaje:

– Ideja da budem trener mi se javila pre dve, tri godine dok sam još igrao u Turskoj. Zapisivao sam treninge, određene taktičke varijante, napadačke i odbrambene postavke i još od tada sam imao veliku želju za učenjem i usavršavanjem. Ta moja želja biće ispunjena na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Kroz karijeru sam kao igrač sarađivao sa vrhunskim trenerima poput Dušana Dude Ivkovića, Duška Vujoševića, Etorea Mesine, Zorana Moke Slavnića, Mute Nikolića, Dejana Milojevića, Aleksandra Džikića… Uz znanje koje su mi svi oni usađivali, igračko iskustvo koje imam i stručno usavršavanje koje ću dobiti na Fakultetu i veliki motiv nadam se da ću imati sve početne preduslove za start trenerske karijere. Ceo svoj život sam u košarci i ne mogu sebe da zamislim da se bavim nečim drugim – priznao je Veličković.

Pored košarkaša Partizana nije izostala ni poseta iz tabora večitog rivala. Naše gošće bile su i košarkašice crveno-belih Snežana Bogićević i Aleksandra Katanić, s obzirom da naš Fakultet uspešno sarađuje i sa muškim i ženskim košarkaškim klubovima Crvene zvezde. Zvezdine košarkašice nisu skidale osmeh sa lica što i ne čudi ako se zna da ove sezone nižu pobede i dosdašnjem toku sezone u šampionatu Srbije i WABA ligim imaju samo jedan poraz.

Među najtrofejnijim sportistima Srbije poslednjih par godina su svakako rvači. Sa ponosom uvek ističemo da su trojica najuspešnijih rvača Davor Štefanek, Viktor Nemeć i Aleksandar Maksimović, studenti druge godine na studijskom programu Trener u sportu, naši stipendisti. Prilikom posete našem štandu na šestom Sajmu sporta Aleksandar Maksimović najavio je nove akcije rvača:

– Uskoro putujemo preko Atlantika i počinjemo pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se u martu 2018. održati u Dagestanu. Pripremaćemo se u Americi, tačnije u Ajdahu, gde postoji jedan od najboljih rvačkih centara u svetu. Radićemo mečeve sa amričkim rvačima, očekuje se pravi rvački spektakl koji je već pompezno najavljen u tamošnjim medijima. Nakon toga idemo na Kubu, gde ćemo boraviti dve nedelje. Uveren sam da će nam to mnogo pomoći da potpuno spremni dočekamo Evropsko prvenstvo na kome imamo najviše ambicije. Želja je da se iz Dagastena vratimo sa medaljama – poručio je Mamsimović.

I Vaterpolo savez Srbije je jedan od preko 40 granskih sportskih saveza sa kojima imamo potpisan protokol o saradnji.

Ta saradnja se iz godine u godinu unapređuje i proširuje, a velika za sluge za to pripadaju i Jugoslavu Vasoviću. Svojevremeno, jedan od najboljih naših vaterpolista, trenutno na funkciji tim menadžera reprezentacije Srbije, naš je drag gost u svim prilikama. Tako je bilo i ovog puta.