Beograd, 18.09.2015. godine.

Opredeljenost Fakulteta za sport da svojim studentima omogući najbolje moguće uslove za realizovanje praktične nastave, kako bi, pored neophodnog teorijskog znanja, stekli i potrebne profesionalne veštine, uslovila je sklapanje saradničkog odnosa sa Udruženjem sportskih komentatora – „SPOK“-om. Direktni produkt uspostavljenog partnerstva biće realizacija programa obuke studenata, sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, za posao sportskog televizijskog komentatora. Obuka će se sprovoditi kroz obavljanje praktične nastave pod vođstvom članova SPOK-a, u okviru Sport Klub televizije, sa kojom Fakultet za sport već sarađuje. U realizaciju praktične nastave, pored članova SPOK-a, biće uključeni i dokazani novinari iz drugih medija.

Činjenice, da je Fakultet za sport jedina obrazovna institucija u regionu koja akademski obrazuje buduće sportske novinare, na nivou Osnovnih akademskih studija od 240 ESPB, i gde se nakon studija stiče naziv Diplomirani novinar u sportu, i visoki profesionalni standradi dostignuti u dugogodišnjem radu svih pojedinačnih članova SPOK-a, prirodno i logično su povezale SPOK i Fakultet za sport, pogotovu uzevši u obzir da dele isti sistem vrednosti i imaju jasno definisane ciljeve koji se u dovoljnoj meri poklapaju da bi se definisao jedan zdrav i iskren partnerski odnos.

Predsednik Udruženja sportskih komentatora, gospodin Nebojša Višković i predsednik Saveta Fakulteta za sport, gospodin Bojan Sekulić, istakli su da dele stav kako srpsko sportsko novinarstvo nije na nivou uspeha srpskog sporta i da je uspostavljanje visokih profesionalnih standarda u toj oblasti prioritet, koji se najjednostavnije može dostići adekvatnim i kvalitetnim akademskim obrazovanjem, kakvo se i stiče na Fakultet za sport. Obojica su istakli i da je u razvoju sporta bilo kog društva, pored stručnog – trenerskog i organizacionog – menadžerskog , neophodan i ne manje važan i profesionalan novinarski kadar, koji bi na najbolji način doprineo širokoj afirmaciji sporta, njegovih vrednosti i rezultata, te ga na taj način omasovio i privukao značajna finansijska sredstva od zainteresovanih sponzora, koji svoje proizvode i usluge rado vezuju za afirmisane sportiste, uspešne sportske organizacije i događaje sa velikim brojem učesnika i posetilaca.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i gospodin Ilija Kovačić, jedan od osnivača SPOK-a i priznati televizijski komentator, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se Fakultet za sport izborio za uvođenje naziva Novinar u sportu u zvaničnu nacionalnu Listu stručnih, akademskih i naučnih naziva, da je akreditovao odgovarajući studijski program osnovnih akademskih studija i na taj način stvorio uslove da se, po prvi put, sportski novinari školuju na adekvatan način, na svim nivoima akademskih studija.

Potpisani sporazum predviđa mogućnost da članovi SPOK-a mogu, pod posebnim povoljnostima, nastaviti svoje prethodno obrazovanje, sada na akademskom studijskom programu koji odgovara njihovom profesionalnom angažovanju.