Međunarodna konferencija“Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja“, koja je okupila eminentne stručnjake iz ove oblasti, održana je danas u organizaciji Fakulteta za sport i Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Sofije.

– Imali smo tu čast i privilegiju da ugostimo ugledne goste. Prvi put je u Srbiji prezentovana i nova konvencija Saveta Evrope za borbu protiv nasilja u sportu, a pre toga je poslednja takva konvencija urađena 1985. godine. Nasilje i bezbednost sportskih događaja više ne podrazumeva samo navijače, već je to mnogo širi aspekt problema koji podrazumeva i terorizam između ostalog – istakla je dekanka, prof. dr Ivanka Gajić.

Među predavačima su se našli Nenad Lalović, proslavljeni sportista i predsednik Svetske rvačke federacije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, Paolo Gomeš, član Direktorata za ljudska prava i jednakost Saveta Evrope, Stiv Frisdik, nezavisni ekspert i predstavnik UEFA, i Dragan Mijatović, zamenik načelnika Odeljenja za praćenje i sprečavanja nasilja na sportskim priredbama Uprave policije u sedištu MUP.

Ovo je bila četvrta naučna konfenrencija u organizaciji Fakulteta za sport sa ovom tematikom, koju su svojim prisustvom uveličali Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport, kao i brojni drugi predstavnici granskih sportskih saveza.

– Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ ima tradiciju da organizuje ovakve skupove. Naša želja je da pored toga što su to naučni skupovi, čujemo i nešto što je malo drugačije, kao što su iskustva onih koji sprovode određene konvencije. Ideja je da se podigne svest o značaju borbe protiv nasilja svake vrste, i da zainteresujemo naučne radnike da se time još više bave. To je naša obaveza i misija, da sport bude lepa igra, a ne mesto za probleme i neprijatnosti – rekla je Ivanka Gajić.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović naglasio je važnost da se sport zaštiti od svih mogućih nasilja.

– Sa stopostotnom sigurnošću šaljemo sportite na događaje i da bismo ta mesta obezbedili, moramo brojne predradnje da uradimo. Srećom, uz sve terorističe akte koji su se dešavali u svetu, nisu bili na sportskim takmičenjima, ali to ne znači da neko neće pokušati. O tome smo upravo pričali i tražili načine kako da predupredimo tu vrstu problema. Hvala Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ što me je pozvao da budem učesnik i što posvećuje pažnju ovom bitnom segmentu sporta – rekao je Lalović.

Na ovom naučnom skupu, prisutni su imali priliku da čuju detalje u vezi sa novom Konvencijom o bezbednosti, obezbeđenja i organizovanja sportskih takmičenja, za čiju je implementaciju i promociju zadužen Paulo Gomeš član Direktorata za ljudska prava i jednakost Saveta Evrope.

– Nova konvencija je doneta u julu 2016. i do sada ju je prihvatilo i potpisalo 26 zemalja Evrope. U Konvenciju smo uneli integrisanu strategiju koja podrazumeva da su za bezbednost odgovni privatni, javni, nacionalni i lokalni činioci. Ono po čemu se ova Konvencija razlikuje od one iz 1995. godine jeste činjenica da je nova konvencija obliganicona, a stara je savetodavna. Dakle, države koje je ratifikuju moraju da primenjuju njene odredbe – rekao je Paulo Gomeš.

Po završetku plenarne sesije, naučna konferencija je nastavljena u prostorijama Fakulteta za sport gde su prezentovni pristigli radovi.

Više fotografija možete pronaći OVDE.