U organizaciji Udruženja sportskih novinara Srbije održan je Kongres Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope na kome se govorilo o odnosu medija prema huliganizmu i nasilju na sportskim borilištima. Kongres je održan u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi uz učešće delegacija iz čak devet zemalja, a edukativna uloga, kao i mnogo puta do sada na ovakvim i sličnim skupovima, pripala je Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Učesnike Kongresa pozdravio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a prof. dr Radivoje Petrović, vanredni profesor našeg Fakulteta na studijskom programu Sportsko novinarstvo, održao je predavanje na temu „Savremena medijska slika huliganizma – efikasna brana ili diskretni katalizator za fenomen nasilja u sportu“.

Tom prilikom prof. dr Radivoje Petrović je izneo kritiku medijatizacije nasilja na sportskim priredbama u čemu su mediji imali značajnu, ali ne i presudnu ulogu. Prema istraživanjima javnog mnjenja, kao glavne krivce u neefikasnoj borbi protiv huliganizma prof. dr Petrović je, posle ekstremnih navijačkih grupa, naveo državu, mlak pravosudni sistem i porodicu. Osnovna poruka koja je ovim predavanjem poslata sportskim novinarima iz regiona je da ne treba prećutkivati incidente ukoliko se oni dogode sa sportskim borilištima, ali da izveštaji o incidentima ne smeju da nadvladaju i „pokriju“ izveštaj o tom sportskom događaju.

– Drugačiji odnos medija prema nasilju predstavlja egzistencijalnu bitku za poverenje kod publike – poručio je prof. dr Radivoje Petrović.