U organizaciji Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije, na Beogradskom sajmu je, u periodu od 27. do 29. novembrra 2015. godine, održan 4. Međunarodni sajam sporta. Uspehu tog svojevrsnog praznika sporta doprineo je i Fakultet za sport, dinamičnim i atraktivnim predstavljanjem na svom štandu kao i zapaženim predavanjima svojih nastavnika u okviru zvasničnog programa sajma.

U sklopu sajma održan je Deseti nacionalni seminar za stručno usavršavanje sportskih radnika u sistemu sporta Republike Srbije, u čijem radu je učestvovao i dao svoj puni doprinos doc. dr Dragan Atanasov, višegodišnji pomoćnik ministra za omladinu i sport RS, predavanjem na temu „Finansiranje sporta u jedinicama lokalne samouprave.“ U okviru seminara, a u organizaciji Fakulteta za sport i uz podršku Rukometnog saveza Srbije, održana je stručna tribina na temu „Značaj i uloga golmana u rukometnom timu.“ Velikom broju zainteresovanih, ne samo rukometnih, stručnjaka i zaljubljenika  govorili su najtrofejniji rukometni golmani bivše Jugoslavije, olimpijski šampioni, Dragana Đurić, Abas Arslanagić i Mirko Bašić. Rame uz rame s njima, učešće u radu tribine uzeo je i selektor muške seniorske rukometne reprezentacije Srbije, nekadašnji trofejni golman, osvajač Lige šampiona i bronzani sa Svetskog prvenstva 1999. godine, Dragan Perić.

U okviru zvaničnog programa sajma svoja veoma zapažena i posećena predavanja imali su i prof. dr Franja Fratrić na temu „Trenažni stres i adaptacija u treningu – doza – efekat“ i doc. dr Željko Turčinović, začetnik u oblasti uvođenja sistema kvaliteta u sportu, predavanjem pod nazivom „Upravljanje kvalitetom u sportskim organizacijama.“

Na štandu Fakulteta za sport, tokom sva tri dana trajanja sajma, bilo je izrazito dinamično. Tome su doprinele posete mnogih sportskih radnika i funkcionera, ali i studenata, naših vrhunskih sportista i reprezentativca, koji su posetili štand svog fakulteta.

Da je Fakultet za sport priznat, poželjan i pouzdan partner svim subjektima sporta u Srbiji pokazalo se i ovom prilikom kada je održano na desetine sastanaka sa predstavnicima raznih sportskih organizacija. Od nacionalnih granskih sportskih saveza, preko sportskih saveza lokalnih samouprava do sportskih klubova i udruženja. Razgovaralo se o mogućnostima i modelima saradnje, o značaju obrazovanja kadra za sve segmente sportske delatnosti, na svim nivoima akademskih studija, kakve u svom portfoliju, jedini u okruženju, ima Fakultet za sport.

Sve navedeno, a i mnogo toga nenavedenog, svakako su bili razlog da štand Fakulteta za sport poseti Ministar omladine i sporta Republike Srbije, gospodin Vanja Udovičić, sa saradnicima. U srdačnom i protokolom ne opterećenom susretu dekanka Fakulteta za sport i nekadašnja direktorka Sportske gimnazije, koju je i gospodin Udovičić pohađao, prof. dr Ivanka Gajić zahvalila se na poseti i poželela je gospodinu Ministru, i svom bivšem đaku, još više uspeha na odgovornoj i zahtevnoj funkciji prvog čoveka srpskog sporta, da da svoj maksimum, onako kako je radio dok je predvodio srpsku vaterpolo reprezentaciju do najsjajnijih odličja, i da će sport u našoj zemlji prosperirati još više i postići značajnije rezultate.

Fakultet za sport sarađuje sa mnogim sportskim organizacijama iz zemlje, a jedan od realizovanih ciljeva je sve veći broj najperspektivnijih mladih sportista u studentskim klupama, kojima Fakultet za sport, uvažavajući preporuke Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije i Strategije razvoja sporta Republike Srbije, stvara mogućnosti da uz sportsku mogu realizovati i akademsku karijeru.

Andrija Đuričić, rukometaš RK Partizan, student prve godine menadžmenta u sportu, posetio je naš štand zajedno sa saigračima iz kluba. Andrija je, i pored svakodnevnih, napornih treninga, utakmica i drugih profesionalnih obaveza, odlučio da se posveti studiranju, smatrajući da je u savremenom sportu, neophodno steći i fakultetsko obrazovanje. S obzirom na želju da nakon profesionalne karijere ostane u svetu sporta, odlučio se za studije menadžmenta u sportu, kao neophodne stepenice ka ostvarivanju svojih planova u budućnosti.

Uspešnoj prezentaciji Fakulteta za sport doprineli su i višegodišnji državni prvak u triatlonu  Ognjen Stojanović, student četvrte godine studijskog programa trener u sportu, kao i vaterpolista VK Partizan i juniorski reprezentativac Srbije, svetski prvak iz Kazahstana, Marko Manojlović, student prve godine menadžementa u sportu.

POSETA KOŠARKAŠA CRVENE ZVEZDE NIKOLE REBIĆA I MARKA GUDURIĆA

Dan nakon velike pobede nad slavnim Realom iz Madrida, svoje utiske sa te utakmice su, na štandu Fakulteta za sport, sa posetiocima sajma podelili košarkaši Crvene zvezde, studenti  Fakulteta za sport, Nikola Rebić i Marko Gudurić.  Nikola je, i pored brojnih obaveza u Košarkaškom klubu Crvena zvezda, u roku dao prvu godinu studija i sada je student druge godine, na studijskom programu menadžment u sportu, dok se Marko opredelio za smer trener u sportu, s obzirom da bi želeo da se, nakon igračke karijere, posveti trenerskom pozivu.

NIKOLA RAĐEN NA ŠTANDU FAKULTETA ZA SPORT

Nikola Rađen, naš proslavljeni vaterpolista, nakon veoma stresne godine i suspenzije, odnosno četvorogodišnje zabrane bavljenja vaterpolom, odlučio je da ne gubi vreme, već da se posveti studiranju i trenutno je student prve godine Fakulteta za sport, na smeru trener u sportu. S obzirom na veliko igračko iskustvo i veoma uspešnu profesionalnu karijeru, Nikola smatra da mu je potrebno i fakultetsko obrazovanje, kako bi spajanjem teorije i prakse, spoznao sve tajne trenerskog poziva. Nikolina želja da se u budućnosti bavi trenerskim poslom proistekla je iz činjenice da je kao vrhunski sportista imao priliku da se u potpunosti upozna sa načinom razmišljanja i funkcionisanja jednog profesionalnog vaterpoliste, pa samim tim smatra da bi, jednog dana, znao na koji način da se postavi u različitim, pozitivnim, ali i problematičnim situacijama koje profesionalni sport neizbežno donosi.  Ovom prilikom Nikola je pozvao mlade da što više ulažu u svoje obrazovanje, jer je to kapital koji im niko ne može oduzeti.

KAPITENSKA PODRŠKA – LJILJANA RANKOVIĆ, ODBOJKAŠICA VIZURE NA ŠTANDU SVOG FAKULTETA

Štand Fakulteta za sport posetila je  kapiten Ženskog odbojkaškog kluba Vizura Ljiljana Ranković. Ona je, razmišljajući o karijeri nakon karijere, zaključila da joj je akademsko obrazovanje neophodno u realizaciji ambicije da se nakon profesionalne karijere bavi trenerskim pozivom, naročito ako želi da radi sa decom. Nakon brojnih povreda koje su pretile da je udalje od odbojkaških terena, Ljilja se posvetila odbojci još jača, ali se istovremeno posvetila i obrazovanju, kako bi jednog dana ostvarila svoj san da postane odbojkaški trener.

Tokom sajma sporta veliki broj posetilaca pokazao je interesovanje za  studijske programe koji se izučavaju na Fakultetu za sport, bilo da su u pitanju osnovne ili master studije.  Prisustvo poznatih sportista privuklo je pažnju velikog broja njihovih mlađih kolega čije akademske godine tek dolaze. Interesovali su se za uslove studiranja, njihovu usklađenost s obavezama jednog profesionalnog sportiste i bili prijatno iznenađeni onim što su saznali od nastavnika, saradnika, ali i studenta Fakulteta za sport. Prepreke ne postoje, važna je odluka da se uz karijeru vrhunskog sportiste želi realizovati i akademska.

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU ”ZNAČAJ I ULOGA GOLMANA U RUKOMETNOM TIMU”

Drugog dana sajma, Fakultet za sport je organizovao stručnu tribinu „Značaj i uloga golmana u rukometnom timu“, na kojoj su učestvovali  najrelevatniji sagovornici na ovu temu, četiri nekadašnja vrhunska rukometna golmana, Abas Arsanaglić, Dragica Đurić, Mirko Bašić i Dejan Perić.

Abas Arsanaglić , legendarni rukometni golman, a zatim i trener, istakao je da u našem regionu više nema golmana velikog formata kao što je to nekada bio slučaj.  Informacione tehnologije i  internet doveli su do toga da treneri prepisuju postojeće tehnike za rad sa rukometnim golmanima bez prave kontrole nad igračima. Prema Arsanagliću rukometni golmani iz regiona odstupili su od jugoslovenske škole branjenja, koja je po mnogima, zajedno sa skandinavskom školom, najbolja evropska škola branjenja. Abas smatra i da golmani ne smeju biti egocentrični, moraju da podnesu konkurenciju i moraju biti svestrani.

Prema Mirku Bašiću, trofejnom golmanu šampionske generacije Šabačke Metaloplastike i legendarnom jugoslovenskom i hrvatskom golmanu, u Hrvatskoj su se vezali za jednog rukometnog golmana, Mirka Alilovića, za koga smatra da nije golman svetskog kalibra, navodeći primer poslednjeg Evropskog prvenstva u rukometu, kada je Hrvatska do 57. minuta igre imala četiri odbrane, dok je golman Francuske imao petnaest odbrana, da bi na kraju Francuska slavila sa 27 prema 25.

Dragan Perić, naš proslavljeni golman i aktuelni selektor rukometne reprezentacije Srbije, istakao je da je pozicija među stativama sveto mesto i da je u karijeri golmana najbitniji kvalitet u kontinuitetu.  Golman mora da bude izuzetno spreman, i fizički i psihički, pa se sa golmanima radi individualno. Rukometni golmani moraju da vladaju svim tehnikama i da sa svih pozicija reaguju ispravno i blagovremeno.

Dragica Đurić, koja je 1988. godine proglašena za najboljeg svetskog ženskog rukometnog golmana, i koja je trenutno angažovana kao trener golmana u stručnom štabu ženske rukometne reprezentacije Srbije, istakla je da je psihološka priprema golmana izuzetno bitna, pa i iz tog razloga ženska rukometna reprezentacija Srbije ima pomoć psihologa.  U ženskom rukometu trenutno dominira Norveška reprezentacija i skandinavska škola rukometa. Jedan od razloga ove dominacije, kako je istakla Dragica Đurić, je odlična saradnja golmana sa odbranom.

Svi učesnici okruglog stola složili su se da treneri moraju samostalno da odlučuju koji golman će biti deo tima, i da je neophodno da se golmani stalno edukuju kako bi se održala i nastavila Jugoslovenska škola branjenja.