Izuzetno predavanje održao je selektor reprezentacije Srbije Toni Đerona na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u okviru rukometne konferencije „HANDBALL TALKS“. Bila je to još jedna prilika da rukometni stručnjaci, ali i naši studenti, pre svega na studijskom programu Trener u sportu, čuju razmišljanja vrhunskog trenera.

Sjajni stručnjak je govorio o modelu rada u Španiji i zbog čega su treneri iz njegove države toliko uspešni. Posebno je stavio akcenat na odnos sa igračima i kako da iz njih na terenu izvuče maksimum.

-Uvek volim da kažem da tretiramo druge, onako kako bismo voleli da oni tretiraju u nas. To je zlatno pravilo. A dijamantsko je da igrače tretirate onako kako oni to žele. Morate da imate pravi pristup, da im stavite do znanja da ste im uvek na raspolaganju. Samo sa pravim odnosom može da se dođe do vrhunskog rezultata – istakao je Đerona.

Španski stručnjak je već godinu dana na čelu reprezentacije Srbije. Ističe da je veoma zadovoljan igračkim kadrom kojim raspolaže, ali da naravno uvek ima prostora za napredak.

– Volim igrače sa ovih prostora. Sviđa mi se njihov mentalitet. Veoma dobro su i tehnički i taktički obučeni. Ključni problem je iskustvo. Mali broj njih na vrhunskom nivou je odigrao veliki broj važnih utakmica. Pogledajte, mi smo u prošloj godini odigrali ukupno sedam mečeva, a recimo Francuzi su ih imali blizu 30. To je ogromna razlika i to je ono što na terenu može da stvori razliku .

Posebno Đerona potencira rad u srpskim klubovima.

– Potrebni su bolji uslovi i mnogo više rada. Čuo sam podatak da neki čak i prvoligaški klubovi treniraju jedan sat dnevno. To je premalo i nemoguće je da se iz toga napravi vrhunski rezultat. Moramo svi zajedno da napravimo dodatni napor kako bi se stanje popravilo. Vi možete da imate i vrhunski stručni tim i vrhunsku podršku, ali su ključ svega igrači. Samo sa dobrim igračima možete da napravite pravi posao – zaključio je Đerona.