Na 4. Sajmu sporta, koji se ove godine održava od 27. do 29. novembra, ispred Fakulteta za sport, organizovaće se Okrugli sto na temu „Značaj i uloga golmana u rukometnom timu“, na kome će učestvovati četiri nekadašnja vrhunska rukometna golmana.

Učesnici okruglog stola su najrelevatniji sagovornici na ovu temu, s obzirom da su u pitanju bivši sportisti koji su pružili ogroman doprinos kako domaćem tako i svetskom rukometu – Dragica Đurić, Dejan Perić, Mirko Bašić I Abas Arsanaglić.

Dragica Đurić je Igrala za mnoge klubove u inostranstvu od kojih su većina najuspešniji klubovi u Evropi i osvajači Kupa Evropskih Šampiona.

Za reprezentaciju Srbije odigrala je više od 200 utakmica, a 1984 godine je, sa reprezentacijom Jugoslavije, osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. 1988. godine proglašena je za najbolju rukometašicu Jugoslavije. Iste godine proglašena je za najboljeg golmana na svetu.

Trenutno je angažovana kao trener golmana u stručnom štabu ženske rukometne reprezentacije Srbije, a istovremeno je i član Upravnog Odbora Rukometnog Saveza Srbije zadužena za ženski rukomet. Kao trener golmana zenske reprezentacije Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2013-te godine.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja od kojih su najvažnija: Zaslužni majstor sporta i Nacionalno priznanje za doprinos i razvoj sporta u Srbiji koji joj je dodelila Vlada Srbije 2007. godine.

Dejan Perić, aktuelni selektor rukometne reprezentacije Srbije, tokom sportske karijere, koja je trajala 30 godina, igrao je za više domaćih i evropskih klubova, i ostvario više nego uspešnu inostranu karijeru. Kao golman reprezentacije, ostvario je brojne reprezentativne uspehe, od kojih se posebno izdvajaju dva zlata sa svetskih omladinskih prvenstava 1987 godine u Rijeci i 1991 godine u Atini. Sa seniorskom reprezentacijom osvojio je bronzanu medalju na EP u Španiji 1996. godine i bronzanu medalju na SP u Egiptu 1999 godine.

Mirko Bašić je karijeru započeo u RK Partizan Bjelovar, gde je sa 17 godina debitovao u Kupu evropskih šampiona. Sa klubom je osvojio dve titule prvaka Jugoslavije 1977 i 1979 godine, nakon čega prelazi u Metaloplastiku iz Šapca, gde je postao deo tima poznat kao “Šabački vanzemaljci”. Sa francuskim klubom Vénissieux osvojio je titulu prvaka 1992. godine. nakon cega je pristupio “Vitrolles” i sa njima osvojio Kup pobednika kupova 1993-e, a 1994. svoju drugu titulu šampiona Francuske.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je titulu Olimpijskog šampiona 1984. godine, titulu svetskog prvaka 1986 godine i Olimpijsku bronzanu medalju 1988. godine.  Odigrao je 133 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije i 47 za reprezentaciju Hrvatske.

Nakon završetka karijere Mirko Bašić je radio kao pomoćni trener i trener golmana u RK Zagreb i u hrvatskoj reprezentaciji. Od 2011. godine zajedno sa drugim bivšim vrhunskim golmanima radi u međunarodnom trening kampu za golmane u Hrvatskoj.

Abas Arslanagić je počeo da se bavi rukometom sa 14 godina, da bi četiri godine kasnije u Beogradu započeo profesionalnu karijeru. Nedugo zatim, odlazi u Banja Luku gde se stvarala jedna nova generacija i ekipa, sa kojom će osvojiti mnoge titule, između ostalog i trofej Kupa šampiona 1976. godine. Sa klubom je osvojio 4  prvenstva Jugoslavije i 5 nacionalnih kupova. Službeno je za Borac odigrao 232 utakmice, a poseban kuriozitet je da je kao golman postigao čak 18 golova.

S reprezentacijom je osim zlatne medalje na olimpijadi u Minhenu 1972. osvojio i dve bronze na svetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine a imao je dva nastupa i za selekciju Sveta.

Arslanagić je poznat po tome što je uveo neke novine u načinu odbrane rukometnog gola. Pri branjenju sedmeraca prvi je počeo izlaziti sa crte a isto je primenio i pri branjenju udaraca s krila kako bi smanjio ugao pod kojim se može uputiti lopta. Bio je specijalista u branjenju sedmeraca. Ostali golmani su primenili neke njegove tehnike koje su u upotrebi i dan danas.

Nakon blistave i više nego uspešne igračke karijere Arslanagić se posvetio trenerkom pozivu, a jedno vreme je bio i selektor  jugoslovenske seniorske i juniorske reprezentacije. Takođe je bio i selektor Hrvatske, Katara i Bosne i Hercegovine, a kratko je radio i kao trener u sarajevskoj Bosni gde je u jednoj godini osvojio i Prvenstvo i Kup. Osim Bosne trenirao je i Badel iz Zagreba, Medveščak, Lokomotivu iz Zagreba, Metaloplastiku iz Šapca, Bosnamontažu iz Prijedora, West Wien iz Austrije, Sport Lisboa e Benfica iz Portugala, kao i Laško i Krško iz Slovenije.

Moderator Okruglog stola biće  Dragan Đukić, svojevremeno selektor muških seniorskih reprezentacija Švajcarske, Velike Britanije i Izraela, student postdiplomskih studija na Fakultetu za sport.