Kao po običaju, početak nove školske godine na Fakultetu za sport Univerziteta  „Union – Nikola Tesla“, obeležen je svečano. Specijalni gosti, koji su svojim prisustvom uveličali ceo događaj, bili su proslavljeni košarkaški trener Svetsilav Pešić i jedan od najboljih svetskih džudista današnjice, aktuelni evropski prvak – Aleksandar Kukolj.

Svečani skup prvo se minutom ćutanja oprostio od nedavno preminulog profesora našeg Fakulteta Franje Fratrića, a potom se novim studentima biranim rečima obratila dekanka, prof. dr Ivanka Gajić:

– Veliko mi je zadovoljstvo što smo na našem Fakultetu danas bili u prilici da ugostimo tako uvažene ličnosti iz sveta sporta kao što su Svetislav Pešić i Aleksandar Kukolj. Peta generacija studenata danas započinje svoje visoko obrazovanje na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Puno je pitanja i izbora koje treba napraviti, a oni zahtevaju razgovore, debate, učešće raznovrsnih glasova i perspektiva, zbog čega verujem da ste na pravom mestu. I mi sa vama učimo, jer obrazovanje traje čitav život. Ukratko, svi smo ovde iz istog razloga, da bismo učili i napredovali – istakla je Ivanka Gajić.

Samo nekoliko dana posle veličanstvene premijere dokumentarnog filma „250 stepenika“ ovo fantastično ostvarenje u čijem kreiranju je između ostalih učestvovao i naš student Vladimir Pajić, prikazan je u velikom amfiteatru kao simboličan poklon našim brucošima. Dugi aplauz po završetku filma koji se prolamao salom na najbolji način oslikao je emocije svih onih koji su imali priliku da ga pogledaju.

Da prvi dan našim novim studentima ostane zauvek u sećanju pobrinuli su se upravo Svetislav Pešić i Aleksandar Kukolj koji su brucošima uručili studentske knjižice. Treba istaći da su ove godine, kao i ranije, među novoupisanim studentima i mngobrojni vrhunski sportisti koji su Srbiji doneli pregršt medalja. Među njima, svakako najzvučnija imena su vaterpolista Sava Ranđelović, plivač Velimir Stjepanović, kajakaš Marko Novaković i mnogi drugi…

Studenti, ali i profesori našeg Fakulteta imali su priliku da čuju mnogo korisnih saveta od jednog od najboljih košarkaških trenera na svetu svih vremena – Svetislava Pešića:

– Put do uspeha je posvećenost. To je nešto što ne mogu svi da imaju, sa tim se ne rađaš, to se ravzija, uči, a posvećenost se i trenira. Nalazimo se u visokoškolskoj ustanovi u kojoj se obrazuju i budući treneri, pa ću iskoristiti priliku da kažem da ovo što je jugoslovenski sport postitao, i uspehe koje nastavlja Srbija, po mom dubokom uerenju i iskustvu je pre svega zasluga trenera. Hvala vam na pozivu, želim vam mnogo uspeha tokom studija.

I Aleksandar Kukolj se zhavlio našem Fakultetu na pozivu i potom dodao:

– Ukazana mi je velika čast da sa košarkaškom legendom kakva je Svetislav Pešić uručim indekse novim studentima. S obzirom da se bavim profesionalnim sportom, a da nisam zanemario obrazovanje, naprotiv dosta sam mu posvećivao pažnje, vremena i energije često se od mene očekuje da govorim koliko je obrazovanje važno kada su profesionalni sportisti u pitanju. Međutim, ja ne dozvoljavam da se pravi takva paralela, jer smatram da kada govorimo o obrazovanju nijedan drugi faktor ne treba da posmatramo kao ograničavajući pa samim tim ni profesionalno bavljenje sportom. U 21. veku, obrazovanje se smatra opštom kulturom. Sport i obrazovanje su dve stvari koje se apsolutno ne kose, ja to mogu da vam garantujem, već pomažu i podupiru jedna drugu. Obrazovanje će vam prošitri vidike u to sam potpuno siguran i mnoge stvari u sportu će posmatrati drugačijim očima. Želim vam mnogo sreće tokom studiranja i da kroz par godina izađete iz ove ustanove sa cenjenom diplomom i mnogo dragocenog znanja – zaključio je Kukolj.