U organizaciji Triatlon kluba „Dynamic“ u nedelju, 1. decembra, na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi biće održan Treći polumaraton – Memorijal prof. dr Franja Fratrić. U znak sećanja na uvaženog profesora našeg Fakulteta Franju Fratrića, koji je preminuo 2017. godine, održaće se polumaratonska trka, trka na pet kilometara i štafetni polumaraton (2-3-4 člana).

Za najuspešnije takmičare obezbeđeni su pehari i medalje, a Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i ove godine za tri proplasirana takmičara doniraće komplet sportske opreme. Prijave za učešće na ovim trkama se mogu vršiti do 26. novembra, a više informacija možete pronaći OVDE.

Profesor Franja Fratrić objavio je više od 180 naučnih i stručnih radova, u zemlji i inostranstvu. Bio je inicijator i organizator velikog broja domaćih i međunarodnih seminara, simpozijuma, konferencija, kongresa i ostalih naučnih i stručnih skupova. Gostovao je na mnogim fakultetima u okruženju gde je širio naučne činjenice i stručne veštine, posebno iz oblasti Teorije sportskog treninga, Funkcionalne dijagnostike sportista, sa interdisciplinarnim, kibernetičko-fiziološkim, pristupom i Menadžmenta trenažnih tehnologija. Bio je mentor na preko 100 diplomskih, magistarskih i doktorskih radova. Studenti su ga posebno voleli zbog njegove neposrednosti, pravičnosti i, pre svega, nesebičnosti.

Ono što je profesora Franju razlikovalo od većine naučnih radnika iz oblasti sporta je njegova bliska i neraskidiva veza sa strukom. On sport nije samo izučavao, on je sport živeo. Više od 15 godina je bio uspešan atletski trener. Preko 20 godina je atletski sudija, a 17 godina trener u triatlonu. Bio je član Vojvođanskog i Jugoslovenskog atletskog Saveza, član i predsednik stručne komisije Atletskog saveza Srbije.

Bio je savetnik mnogim vrhunskim i perspektivnim sportistima i klubovima. Od triatlona, atletike, plivanja i tenisa, preko košarke, odbojke, fudbala, kajaka, tekvondoa i kik-boksa, do vaterpola, boksa, džudoa, body-buildinga, aerobika, biciklizma, stonog tenisa, alpinizama i rvanja. Svim tim, a i mnogim drugim sportskim granama, profesor Franja je nesebično doprineo svojim ogromnih znanjem i dokazanom stručnošću.

Ogromno znanje i veliko iskustvo, koje je profesor Fratrić posedovao i nesebično prenosio generacijama studenata, utkani su u mnoštvo osvojenih medalja i najvećih uspeha srpskog sporta. Njegova metodologija sportskog treninga i trenažne tehnologije, koje je razvio, primenjuju se, veoma uspešno, u mnogim sportskim granama.