Počevši od 2015. godine, jedna nedelja u septembru rezervisana je za ljubitelje sporta. U tom periodu milioni ljudi, entuzijasti, sportski profesionalci, sportski stručnjaci i asocijacije širom Evrope udružuju se i uzimaju učešće u jednoj od najvećih sportskih inicijativa na svetu, Evropskoj nedelji sporta koja se ove godine održava od 23 do 30. septembra.

Tokom ove nedelje organizuju se raznovrsne manifestacije koje imaju za cilj da promovišu aktivni stil života. U ovim aktivnostima mogu učestvovati svi zainteresovani bez obzira na godine, nivo fizičke pripremljenosti ili prethodno bavljenje sportom.

Od svog osnivanja ova manifestacija kontinuirano raste i ohrabruje sve više ljudi širom Evrope da prigrle aktivni stil života. Prve godine organizovano je 7 hiljada događaja u kojima je učestvovalo pet miliona ljudi, a prošle godine je učešće u 48.500 događaja uzelo 12 miliona ljudi. Nedelja sporta koja je pred nama će biti još veća, jer je podržava 47 partnera iz 41 zemlje.

Ove godine studenti i profesori Fakulteta za sport zajedno sa nastavnicima i đacima Sportium gimnazije,  Evropsku nedelju sportu obeležiće zanimljivim sportskim aktivnostima. U prostorijama Fakulteta za sport u petak, 27. septembra od 9 časova u saradnji sa organizacijom „Moj super raspust“ održaće se razne sportske kativnosti poput mačevanja, streličarstva, podizanjem kranova i timskih igara.

Pozivamo sve da budu aktivniji u fizičkim aktivnostima i da u toku nedelje sporta to obeleže i na društvenim mrežama uz oznaku #BeActive