Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u sredu 30. Septembra od 17 sati biće domaćin još jedne promocije knjige koja će bez svake sumnje, iz više aspekata, imati značajan uticaj ne samo za rukomet u Srbiji, već u čitavom regionu.  Reč je o knjizi istaknutog rukometnog stručnjaka, diplomca osnovnih i master akademskih studija Fakulteta za sport Dragana Đukića, pod nazivom „3:2:1 – povratak korenima“.

– Knjiga govori o odbrani kao najvažnijem elementu svake igre pa i rukometa. U konkretnom slučaju, radi se o čuvenoj odbrambenoj formaciji, dugo godina karakterističnoj za jugoslovensku školu rukometa i svu njenu specifičnost. Iz nepoznatih razloga, na našem jeziku nikada nije pisano o samoj temi, i to je bio jedan od razloga zbog čega sam se odlučio da uđem u ceo ovaj projekat – počinje priču Dragan Đukić, govoreći o motivima da napiše knjigu i dodaje:

– Takođe, želeo sam da jednu takvu specifičnu igru u odbrani približim onima koji nisu imali priliku da se podrobnije sa njom upoznaju, te da pokažem da je jedan takav odbrambeni sistem i te kako živ i primenjiv i u današnjem rukometu. Ujedno, to je bila odbrana koju je jugoslovenska reprezentacija unela u svet rukometa, po kojoj smo bili prepoznatljivi i koja nam je donela prvu medalju na Prvenstvu sveta 1970. godine i zlato na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. kada je rukomet po prvi put bio prisutan na najvećoj svetskoj smotri sporta. To je već 50 godina zaštitni znak jugoslovenske škole rukometa – podsetio je Đukić i istakao da je osim na našem, knjiga objavljena i na engleskom jeziku.

Na promociji knjige „3:2:1 – povratak korenima“ na Fakultetu za sport govoriće „krem de la krem“ rukometa sa ovih prostora, što je najbolji pokazatelj značaja teme o kojoj govori:

– Veliko mi je zadovoljstvo što će među ljudima koji će govoriti o knjizi biti Dragan Adžić, dugogodišnji trener Budućnosti i selektor Crne Gore, koji je ujedno i recezent knjige, zatim istaknuti trener i legendarni selektor naše reprezentacije Zoran Tuta Živković, kao i jedan od najboljih igrača svih vremena i proslavljeni rukometni stručnjak Veselin Vujović.  Izuzetna mi je čast što će uvodno izlaganje o značaju stručne literature u sportu tom prilikom imati i uvaženi profesor Fakulteta za sport prof. dr Vladimir Koprivica.

Dragan Đukić nosilac je zvanja master trener u sportu koje je stekao upravo na Fakultetu za sport, a o studijskom programu Trener u sportu imao je samo reči hvale:

– Imao sam to zadovoljstvo i privilegiju da na Fakultetu za sport sarađujem sa profesorom Franjom Fratrićem koji je bio izuzetan pedagog, vrhunski stručnjak, praktičar i teoretičar. Rad sa njim bio je nešto neponovljivo i sve nas koji smo imali priliku da radimo sa njim oplemenio i uobličio. Posebni odnosi koje smo imali i izgradili i način razmišljanja koji je prenosio na nas bilo je nešto posebno. Bila je izuzetna privilegija imati ga za mentora, a njegov prerani odlazak je veliki gubitak za sportsku i naučnu populaciju.

Iza Dragana Đukića je bogata trenerska karijera. Vodio je više domaćih i inostranih klubova poput Crvene zvezde, Metaloplastike, PIK Segedina, skopskog Vardara, CSM-a iz Bukurešta, a bio je i selektor Crne Gore, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske, Makedonije i Jordana.

U svom poslednjem angažmanu bio je u nešto drugačijoj ulozi:

– Bio sam u ulozi direktora svih selekcija rukometne federacije Gruzije i to sam iskoristio kao priliku za afirmaciju većeg broja naših mladih trenera. Nikola Maksimović radio je kao selektor reprerezentacije, Damir Stojanović dobio je šansu sa juniorima Gruzije, Marko Šešum kao kondicioni trener, a Darko Grbić u radu sa mlađim ženskim selekcijama. Trudio sam se i ranije dok sam boravio u Izraelu, da probam da afirmišem neke naše mlade trenere, jer smatram da se radi o talentovanim stručnjacima koji imaju puno toga da kažu i pokažu.

Dragan Đukić je nosilac i prestižne EHF Master trener titule, a posebno je posvećen edukaciji igrača i trenera pa je već godinama unazad predavač na brojnim seminarima u zemlji i inostranstvu.  Na On line radionicu pod nazivom „Dani srpskog rukometa“ koju je ovog proleća realizivao sa kolegom Akimom Komnenićem je posebno ponosan:

– Ideja je bila razmena iskustava, nečega što predstavlja samu esenciju igre. Radionica koju smo realizovali tokom dva meseca bila je vrlo zapažena i kroz nju smo pokušali da reafirmišemo nešto što se zove eks YU rukometna škola. Imali smo oko 15 različitih tribina u kojima su učestvovali treneri iz republika bivše Jugoslavije, koji su govorili o različitim temama, počevši od teorije i taktike, preko Fizičke pripreme igrača, statističkog praćenja igre, pa do rada sa golmanima. Vezuje nas isti jezik, sportski koreni, pa iako smo poslednjih 20 godina krenuli različitim putevima smatrali smo da ima puno razloga da delimo neku novu energiju.

Takođe, Dragan Đukić idejni je tvorac i osnivač akademije „Handball4all“ koja se od 2011. godine održava u Srbiji.

– Svakog leta u poslednjoj nedelji Juna ova akademija okuplja rukometne ljude iz čitavog sveta. Uglavnom se rad na akademiji povezuje sa sličnim kampovima za mladje uzraste, ali ovo je jedan sasvim drugačiji projekat. Dvadesetak najtalentovanijih igrača iz čitavog sveta, od Amerike do Japana, od Danske do Irana, igrači koji su izašli iz juniorskog pogona i nalaze se na raskrsnici karijere dolaze na akademiju. U projektu učestvuje i 10-12 trenera  iz celog sveta koji prate rad, jer smatramo da menjajući „samo“ igrače ne menjamo u suštini ništa. Ono što zaista želimo je da sama razmena iskustava bude dvosmerna, a među lektorima su bila i neka zaista velika imena poput Boba Heninga, Dragana Adžića, Stefana Olsona,  Karlosa Ortege, Dejana Perića… Pokušavamo da na akademiji promovišemo jedan drugačiji načinu edukacije, individualnom pristup svakom kandidatu i to je ono po čemu smo specifični – zaključio je Dragan Đukić, čovek koji pokušava da rukomet na ovim prostorima vrati njegovim korenima.

Zbog poštovanja propisanih mera zaštite od širenja pandemije virusa Covid-19 i ograničenog broja posetilaca, promocija knjige „3:2:1 – povratak korenima“ biće uživo prenošena na fejsbuk stranici našeg Fakulteta – https://www.facebook.com/FakultetZaSport