Sa željom da budućim studentima približi novinarsku profesiju, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ organizovao je još jednu u nizu kreativnih radionica. U saradnji sa TV Arena sport, koja je već nekoliko godina unazad naš izuzetno uspešan partner, realizovana je radionica na kojoj su budući brucoši studijskog programa Sportsko novinarstvo kroz praktičan rad spoznali deo poslova kojim će se baviti po završetku studija.

Od urednika TV Arena sport Minje Vukičevića i šefa komentatora Nenada Milovanovića saznali su kako funkcioniše najveća sportska televizija u regionu koja nedeljno realizuje preko 150 direktnih prenosa. Upoznali su se sa sistemom rada redakcije, procesom montaže emisija, obišli televizijske studije, komentatorske kabine, ali se i okušali u pisanju vesti i komentarisanju fudbalskog večitog derbija.

– Studije na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ su vrhunski preduslov i odlična polazna tačka ukoliko želite da se bavite sportskim novinarstvom. To govorim iz ličnog iskustva, jer sam imao priliku da sarađujem sa studentima ovog Fakulteta, među kojima smo mnoge od njih već angažovali i oni su sada deo naše redakcije. Ono što mogu da vam kažem je da su na Fakultetu stekli primenjiva znanja i bili su znatno obučeniji za novinarski posao od studenata sa ostalih fakulteta – rekao je Minja Vukićević obraćajući se učesnicima radionice.

Svoja iskustva tokom studiranja, ali i rada na TV Arena sport kao komentator preneo je Dejan Karović, apsolvent našeg Fakulteta i najbolji mladi novinar u elektronskim medijima za 2021. godinu u izboru Udruženja sportskih novinara Srbije:

– Ključ svega je u vrhunskim profesorima, ali i jedinstvenom načinu studija koji se primenjuje na Fakultetu za sport. Imali smo mnogo praktične nastave, pisali smo veliki broj novinarskih radova i to se pokazalo kao veoma efikasan model nastave. Sećam se da sam prvu priliku za intervju u životu imao upravo zahvaljujući Fakultetu za sport, koji je na Sajmu sporta organizovao „Otvoreni studio“. Razgovarali smo sa vrhunskim sportistima i poznatim sportskim funkcionerima, a sve to je bilo direktno prenošeno na društvenim mrežama Fakulteta i znam da je za sve nas to bilo neverovatno iskustvo. Prilika da dođemo na TV Arena sport, koju nam je takođe omogućio Fakultet za sport, mnogima od nas je zauvek promenila živote i pomoglo da ostvarimo svoje snove – ispričao je Karović.

Osim radionice za buduće sportske novinare, Fakultet za sport je ove godine već realizovao i kreativnu radionicu sa buduće menadžere u sportu i to u saradnji sa KK Crvena zvezda, a sa tom praksom će se nastaviti sve do završetka upisnog roka.