Na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u toku je predupisna prijava za školsku 2019/2020. godinu koja svim kandidatima omogućava popust od 100 evra na godišnju školarinu. Osim jedinstvenih studijskih programa, posebnih pogodnosti koje su omogućene studentima koji se aktivno bave sportom, naš Fakultet odlikuje i izuzetan nastavni kadar.

Jedan od najuglednijih profesora Beogradskog univerziteta, nekadašnji dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu i istaknuti stručnjak u oblasti borilačkih sportova prof. dr Srećko Jovanović od ove školske godine predaje na našem Fakultetu na Katedri za trenere u sportu.

– Prezadovoljan sam što sam dobio priliku da radim na ovakvom Fakultetu, jer je on po načinu organizacije nastave i studija takav da omogućava bliži kontakt sa studentima i šansu za individualan rad, koji je meni uvek bio najvredniji i najefikasniji – počinje priču profesor Jovanović i dodaje:

– Takođe sam zadovoljan, jer sam video da kod većine studenata postoji izražena želja da nauče nešto novo i u takvim okolnostima čovek bez obzira na godine rada i starost dobija posebnu motivaciju da se potrudi da im pruži što je moguće više. Takođe, ambijent rada za mene je nov i osvežavajući, jer je manji kolektiv, a energija među svim zaposlenima izuuetno pozitivna. Posebnao me raduje što sam zatekao veći broj mladih i perspektivnih nastavnika i saradnika, koji su vrlo kvalitetni. Primetno je da kod njih postoji velika spremnost za usavršavanjem što je za svaku pohvalu – ukratko je sumirao utiske posle nekoliko meseci rada na Fakultetu za sport na Novom Beogradu profesor Jovanović.

Prof. dr Srećko Jovanović

Kada se govori o profesoru Srećku Jovanoviću nemoguće je zaobići njegovu sportsku karijeru. Bio je istaknuti takmičar u karateu i reprezentativac Jugoslavije sedamdesetih godina prošlog veka, kada je naša selekcija ostvarivala značajne rezultate na međunarodnim takmičenjima. Međutim, zbog povrede je rano prekinuo takmičarsku karijeru, ali se zato rano i uključio u trenerski rad u ovom sportu.

– Kao gimnazijalac sam, sa prvom pojavom karatea na ovim prostorima, počeo da treniram taj za mene po svemu izuzetan borilački sport. Prethodno sam se bavio gimnastikom. To mi pomoglo da se relativno lako uključim u karate i ubrzo počnem da ostvarujem zapažene takmičarske rezultate.

Srbija poslednjih godina niže uspehe u borilačkim sportovima. Rvači Štefanek i Nemeš, džudisti Kukolj i Majdov, tekvondiskinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović, karatiskinja Jovana Preković redovno osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Profesor Jovanović, koji je dugo godina bio član Stručnog saveta i Edukacione komisije Karate federacije Srbije, otkriva tajnu uspeha.

– Imamo bogatu tradiciju u borilačkim sportovima koju su započeli rvači i bokseri, a kasnije nastavili džudisti i karatisti. Ti dobri rezultati se održavaju zahvaljujući velikoj popularnosti i masovnosti borilačkih sportova kod nas. Danas imamo veliki broj dece koja se od ranih uzrasta uključuju u ove sportove i iz te masovnosti i međusobne konkurencije dobijamo kvalitetne takmičare u kasnijim uzrasnim kategorijama.

Studenti Fakulteta za sport su svetska prvakinja u karateu Jovana Preković (osnovne studije Trener u sportu) i njen trener Roksanda Atanasov (master studije Trener u sportu) što posebno raduje profesora Jovanovića.

– To je značajna refernca za ovaj Fakultet. Roksanda je bivša šampionka, a danas mogu slobodno reći jedna o najboljih trenera u karateu kod nas. Ona je veoma posvećena i studiozna, već sada i dokazana po rezultatima svoga kluba, a posebno u radu sa reprezentativkama. Posebno bih istakao njenu stručnost i posvećenost u radu sa Jovanom Preković koja objektivno predstavlja najveći potencijal u našem karateu i realno najperspektivniju takmičarsku koja bi mogla da uzme učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Iako iza sebe ima 40 godina uspešnog rada kao nastavno-naučni radnik i trener, profesor Jovanović i danas sa podjednakim žarom pristupa radu:

– To je jedna posebna zaljubljenost u sport i posebna pedagoška posvećenost u radu sa mladima. To je ono što čoveku daje motiv i snagu da se svakodnevno angažuje, ali ga i istovremeno podstiče na stalno stručno i naučno usvaršavanje u toj oblasti. Ja bih to nazvao posebnom vrstom strasti i opsednutosti koja zahvati čoveka i drži ga celog života.

Kao eksperta u oblasti tehnike i taktike pitamo ga koliko je u današnje vreme moguće praviti iskorake, nadgradnju i unositi novine u ove oblasti.

– Sport je inače u procesu stalne transformacije pod uticajem različitih faktora. Granice ljudskih mogućnosti se pomeraju,pa samim tim i granice sportsko takmičarskih dostignuća. S druge strane, razvoj stručnih i naučnih iskustava doprinosi stalnom unapređenju procesa pripreme sportista. Posebno su prepoznatljive izmene u prostoru tehnike i taktike, koje se dešavaju zbog čestih izmena sportskih pravila, unapređenja uslova treninga i takmičenja,poboljšanja sistema za sudijsku podršku itd.

Kao najveće uspehe u svom dugogodišnjem radu profesor Jovanović je naveo:

– Izdvojio bih moje učešće u pripremama srpskih karatista za Svetsko prvenstvo u Tokiju 2008. i Beogradu 2010. U Tokiju smo sa muškom seniorskom ekipom osvojili drugo mesto, a u Beogradu smo postigli do sada najbolje rezultate u istoriji našeg karatea: prvo mesto ekipno u borbama i tri medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Dejan Umičević i Slobodan Bitević su osvojili zlato, a Miloš Jovanović bronzu. Za mene je važan detalj da su ovi osvajači medalja kao i njihov selektor Predrag Stojadinov bili moji studenti – kratko je zastao profesor Jovanović i potom dodao:

– Takođe, kad se osvrnem i vidim da je nekoliko hiljada sportista koje sam nekada obučavao danas ostvareni i dobri ljudi i stručnjaci, to doživljavam kao veliku ličnu satisfakciju.

Pored karatea, profesor Jovanović se afirmisao u široj oblasti borilačkih sportova kao i u prostoru Specijalnog fizičkog obrazovanja, kao poznavalac primenjenih oblika borenja.

– Izučavanje jednog borilačkog sporta kao što je karate, neminovno zahteva i poznavanje tehnike i metodike rvanja, boksa i džudoa i drugih borilačkih sportova sa potvrđenim vaspitnim, takmičarskim i praktičnim vrednostima. U tom smislu, ja sam se, pored karatea, posebno orijentisao na džudo i praktična borenja koja sam nekoliko godina predavao na predmetu Specijalno fizičko obrazovanje studentima Više škole unutrašnjih poslova i Policijske akademije u Beogradu u svojstvu angažovanog nastavnika.

Na kraju, profesor Jovanovića imao je jasnu poruku sadašnjim i budućim studentima:

– Ako su se opredlili za ovaj Fakultet moraju biti spremni na posebna iskušenja koja prate stručno angažovanje u sportu. Pre svega moraju da shvate da je podjednako važno da budu obrazovani sa aspekta teorije i prakse, jer samo to jedinstvo teorije i parkse će ih dosvesti do dobrih rezultata. Zato moraju da prate savremene takmičarske i trenažne tenedecije i da budu u toku sa aktuelnim rezultatima stručnih i naučnih radova koji tretiraju ovu problematiku – zaključio je profesor Jovanović.