Jovana Vojinović, velika nada srpskog šaha, nakon poslednje pobede i osvojenog zlata na Evropskom ekipnom prvenstvu koje je nedavno održano u Rejkjaviku, posetila je Fakultet za sport, gde je iznela svoje utiske sa poslednjeg takmičenja, kada je u veoma teškoj konkurenciji, među šahistkinjama svetske klase, uspela da osvoji zlatnu medalju za najbolji rezultat na drugoj tabli. Jovana je šahom počela da se bavi kao devojčica od osam godina, a ljubav prema šahu je nasledila od oca koji je bio i njen prvi trener. Jovana veoma skromno i stidljivo govori o svojim uspesima, a bilo ih je mnogo. Pored toga što je bila kadetska prvakinja u svim kategorijama, jedan od njenih većih uspeha je i osvajanje zlata na državnom prvenstvu 2014. godine.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Jovana  je pored profesionalne karijere koncentrisana i na dalje školovanje i usavršavanje. Kao student treće godine Fakulteta za sport, na smeru menadžment u sportu, Jovana smatra da će, kao profesionalna šahistkinja koja poznaje sve tajne ovog sporta, moći da doprinese razvoju šaha sa menadžerskog aspekta. Želela bi da se što više mladih približi ovom sportu, i smatra da je neophodno više pažnje posvetiti promociji šaha u Srbiji.

Pored redovnih treninga i spremanja za šahovski Open Turnir u januaru sledeće godine, za Jovanu poseban profesionalan izazov predstavlja šahovska Olimpijada koja se održava u avgustu 2016. godine.

Jovani je šah pored profesionalnih uspeha, doneo i ljubav. Njen verenik, mađarski šahovski reprezentativac Richard Rapport, koji je takođe osvojio zlatnu medalju na evropskom prvenstvu na Islandu, pored njene porodice, predstavlja Jovaninu najveću podršku, dok činjenica da je I sam šahista doprinosi njihovom skladnom odnosu.

Sa velikim nestrpljenjem čekamo Jovanine dalje uspehe, u potpunosti ubeđeni da je Jovana tek na početku blistave karijere.  Sigurni smo da će joj studiranje na Fakultetu za sport  pomoći da svoje ciljeve što pre ostvari.