Beograd, 19.01.2016. godine.

Najuspešniji olimpijski sport u našoj zemlji je rvanje. I pored toga što od Los Anđelesa 1984. godine Srbiji nije donelo ni jednu medalju, rvanje je sport sa najviše osvojenih olimpijskih odličja (ukupno 16 – 5 zlatnih, 4 srebrna i 7 bronzanih).

Preduzimljivo i energično rukovodstvo Rvačkog saveza Srbije, na čelu sa predsednikom, gospodinom Željkom Trajkovićem, odlučno je u nameri da se ove godine, na Igrama u Riju, prekine taj tridesetdvogodišnji post. Kako bi postavljeni cilj i ostvarili obezbedili su srpskim rvačima najbolje uslove za pripreme, kroz ceo Olimpijski ciklus. Doveli su i priznatog stručnjaka iz inostranstva, Bugarina Stoiana Dobreva, koji je selektor srpskog seniorskog nacionalnog tima. Prethodno postignuti rezultati srpskih boraca na svetskim i evropskim takmičenjima daju dodatnu potvrdu da je zacrtani cilj i ostvariv.


Ali, želja gospodina Trajkovića i Rvačkog saveza Srbije je da obezbede kontinuitet postizanja vrhunskih rezultata, kako je to bilo u periodu od 1960 -1984. godine, kada ni jedne Olimpijske igre nisu prošle bez osvojene medalje u rvanju. Da bi taj dugoročni i strateški zadatak bio uspešno i obavljen neophodno je unaprediti stručni rad. Rvački savez Srbije je, na tom planu, prepoznao i odabrao Fakultet za sport kao svog partnera, sa kojim će u narednom periodu sarađivati na polju edukacije, stručnog osposobljavanja i usavršavanja trenera u rvanju.

U skladu sa postignutim sporazumom Fakultet za sport je uputio prof.dr Franju Fratrića, da u subotu, 16.januara  održi predavanje na seminaru za trenere, sudije i delegate, koji je u Senti organizovao RSS. Predavanjem na temu kondicione pripreme rvača, pred više od 70 trenera, zapravo je započela saradnja Fakulteta za sport i Rvačkog saveza Srbije, koju su danas zvanično i potpisali prof. dr Ivanka Gajić, dekanka fakulteta i gospodin Željko Trajković, predsednik RSS.

Nakon svečanog potpisivanja sporazuma obostrano je istaknuto zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i izraženo očekivanje da će budući rezultati biti potpuna sadisfakcija sada uloženom radu. Potpisani sporazum predviđa i zajedničku organizaciju stručnih skupova, pa je naglašeno planirano organizovanje međunarodnog stručnog skupa, veličine kongresa, u saradnji sa internacionalnim krovnim organizacijama: UWW (United World Wrestling) i CELA (European Council of Associated Wrestling).

Rvački savez Srbije je postao, jubalarna, 50. sportska organizacija, sa kojom Fakultet za sport ima potpisan partnerski odnos.