U obilju praktičnih radova koju imaju studenti sa studijskog programa Sportsko novinarstvo na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, ističe se projekat „Biti četvrti“, u kojem učestvuje više generacija zajedno sa asistentom Predragom Bajićem, idejnim tvorcem cele priče i prof. dr Radivojem Petrovićem.

Kako se bliže Olimpijske igre u Tokiju, tako se približavaju kraju i razgovori sa našim poznatim sportistima kojima je najveći uspeh na najvećoj smotri svetskog sporta bilo četvrto mesto. Njihove karijere i sećanje na najznačajniji sportski događaj biće ovekovečene i na ovaj način – prvo kroz intervjue u knjizi, a kasnije i kroz dokumentarni film.

Želja je da u olimpijskoj godini podsetimo koliko je odricanja, znoja i suza bilo neophodno generacijama naših sportista da dosegnu visine kakvo jeste četvrto mesto na Igrama, a koje nisu upamćene na adekvatan način zbog toga što su stali na korak do postolja. Iako je to, svakako, rezultat za ponos.

Tokom projekta, koji rade u okviru predmeta Razvijanje istraživačkih veština u novinarstvu, studenti Fakulteta za sport imali su prilike da se upoznaju sa podvizima brojnih olimpijaca, kao i da se lično susretnu i razgovaraju sa nekima od njih, uz neophodnu pripremu za intervjue, tokom koje su mogli i da istražuju arhivu periodičnih izdanja u Narodnoj biblioteci Srbije.

Među sagovornicima naših studenata u periodu iza nas su bili članovi generacija fudbalera iz 1980, rukometašica iz 1988. i rukometaša iz 2000. godine, atletičari Slobodanka Čolović i Dragutin Topić, strelci Zorana Arunović i Srećko Pejović, paraolimpijci Zoran Živić i Željko Čeliković…

Đorđe Samoilović i Stefan Stanković studenti Fakulteta za Sport sa Milošem Šestićem

Nažalost, pandemija koronavirusa je značajno usporila projekat, odložila i same Olimpijske igre u Tokiju, ali su studenti Fakulteta za sport uspeli da prebrode sve prepreke, vodeći se i porukom pokojne dekanke dr Ivanke Gajić, kojoj je i posvećen ovaj projekat: „Sve što se započne i završiće se“.

Sa nestrpljenjem se iščekuje završetak ovog projekta koji će biti još jedan primer zajedničkog rada naših studenata i profesora.