Studenti druge godine Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ sa studijskih programa Menadžment u sportu i Trener u sportu posetili su Sportsko društvo i Fudbalski klub Crvena zvezda, kao i FK Voždovac u okviru predmeta Menadžment u sportu.

– Veoma je važno da su student bili u prilici da na delu vide kako organizaciono funkcioniše jedan stadion, fudbalski klub i jedno veliko sportsko društvo. Da praktično sagledaju ceo taj proces. Takođe, mogli su i da uporede kako izgleda rad privatnog fudbalskog kluba kao što je Voždovac i Crvene zvezde. Sve to će im biti od velikog značaja u boljem razumevanju rad ai funkcionisanja sportskih objekata i klubova – objašnjava prof. dr. Milka Đukić, naš nastavnik koja je organizovala ovu posetu.

Prva stanica bile su prostorije Fudbalskog kluba Voždovac. Naše studente su primili generalni sekretar Nikola Radivojević i generalni direktor Miloš Mirković na krovu Trgovačkog centra „Stadion“, gde je dom fudbalera Voždovca. Upoznali su ih sa radom kluba, osnovanog davne 1912. godine.

Objekat je izgrađen na mestu, gde je nekada bio stari stadion. Voždovac je jedan od tri evropska kluba, kojima je stadion smešten na krovu zgrade. Pored poslovnih, Voždovac beleži i odlične sportske rezultate. Klub iz naselja „Braće Jerković“ je 2013. godine postao član Superlige Srbije i od tada je redovni član elitnog društva.

Uzbudljiv radni dan nastavljen je u Sportskom društvu „Crvena zvezda“. Igor Milojević, generalni sekretar SD i direktor Vaterpolo kluba pokazao je našim studentima sportsko društvo, stadion i infrastrukturu crveno-bele porodice. Govorio je o strukturi Sportskog društva, radu, organizaciji i rezultatima.

Za kraj je ostavljena poseta muzeju Fudbalskog kluba Crvena zvezda i razgovoru sa njenim čelnicima. Studenti Fakulteta za sport mogli su da vide impozantno zdanje, gde se na prostoru od 400 kvadratnih metara nalazi preko 1.400 eksponata, koji svedoče o bogatoj tradiciji najtrofejnijeg fudbalskog kluba na ovim prostorima. Najvredniji rezultat je svakako osvajane Kupa evropskih šampiona 1991. godine. Zvezda se svrstala među samo 22 kluba na Starom kontinentu, koji su osvajali najprestižniji pehar. Crveno-beli su 31. put bili šampioni države i u vitrinama imaju 24 trofeja namenjena osvajaču nacionalnog kupa.

Studente su posle obilaska ugostili u prostorijama kluba Zvezdan Terzić, generalni direktor i Mitar Mrkela, sportski direktor. Pozdravio ih je i predsednik Svetozar Mijailović. Kroz razgovor sa Terzićem i Mrkelom, budući akademci su se upoznali kako danas uspešno funkcioniše fudbalski klub.

– Ova poseta FK Voždovac i SD Crvena zvezda imala je višestruku korist. Osim prilike da steknu iskustvo iz prakse, studentima su otvorena i vrata za mogućnost izrade praktičnih radova. Veliko ohrabranje za sve njih predstavljala je činjenica da među zaposlenima u ovim sportskim kolektivima ima i diplomaca našeg Fakulteta – zaključila je prof. dr Mila Đukić.