Bila je jedna od najboljih studentkinja Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, a danas je jedna od najuspešnijih diplomki studijskog programa Sportsko novinarstvo. Jovana Vulinović, bivša je sportistkinja koja je karijeru trofejne karatistkinje zamenila novinarskom profesijom, u kojoj je podjednako uspešna, pre svega zahvaljujući znanju, zvanju i obrazovanju koje je stekla na Fakultetu za sport na Novom Beogradu.

Još za vreme studija Jovana je postala saradnik Javnog servisa Srbije na kanalu RTS nauka, da bi za kratko vreme njeno znanje, kvalitet i novinarski talenat bili prepoznati od strane uredništva informativne redakcije Radio televizije Srbije, čiji je danas član.

Sve je počelo 2016. godine. Te godine sam na osnovu sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između Karate saveza Srbije i Fakulteta za sport postala stipendistkinja, a moja velika želja je bila da studiram novinarstvo. Zanimljivo je da je te godine stipendistkinja Fakulteta za sport postala i moja tadašnja klupska drugarica, a sada olimpijska, svetska i evropska šampionka u karateu, Jovana Preković – počinje priču Jovana Vulinović i dodaje.

Sjajna je stvar što Fakultet za sport kroz obezbeđivanje stipendija podstiče aktivne sporitste na sticanje visokog obrazovanja. I, ne samo to, kroz specifičan model nastave profesionalnim sportistima omogućeno je da se u poptpunosti posvete svojim sportskim obavezama, ali i da njihovo obrazovanje ne trpi, jer je sve to na najbolji način usklađeno – ističe Jovana Vulonović, koja bila višestruka prvakinja države u mlađim kategorijama, a u seniorskoj konkurenciji je osvajala medalje na balkanskim prvenstvima i imala zapažene rezultate na turnirima Premijer lige.

Za to što je još pre završetka studija dobila priliku da radi u struci Jovana Vulinović sve zasluge pripisuje Fakultetu za sport, odnosno novinarskoj veštini i znanju koje je ovde stekla:

Moram da naglasim da se Fakultet za sport zaista razlikuje od ostalih fakulteta, pre svega zbog izvanredne praktične nastave koja se učestalo primenjuje, ali i otvorenog odnosa profesora sa studentima i njihove posvećenosti. Meni lično je to ulilo preko potrebno samopouzdanje koje je neophodno svima na početku profesionalne karijere. Tokom studija profesori su me na najbolji mogući način pripremili za ozbiljno bavljenje novinarstvom.

Na konkursu koji je RTS raspisao 2019. godine za nove mlade saradnike, Jovana Vulinović bila je jedna od 15 primljenih, a prijavljeno je bilo preko 90 kandidata.

– Na čast Fakultetu za sport služi i to što je tada sa mnom primljena i moja koleginica sa fakulteta Sara Đorđević. Te godine sam i diplomirala, a moj diplomski rad je bio televizijski prilog na temu „Iznenadna srčana smrt kod profesionalnih sporista“, koji je bio emitovan u izuzetno popularnoj emisiji „Oko“ na RTS1 i to je na nekin način bila moja ulaznica za informativnu redakciju Javnog servisa.

Jovana je stekla zvanje diplomirani sportski novinar, a o kvalitetu znanja i novinarske obučenosti koje je stekla na Fakultetu za sport upravo svedoči to što se lako adaptirala na rad u informativnoj redakciji:

Jovana Vulinović sa profeosrkom Tatjanom Ćitić

Na predavanjima su nas profesori stalno podsećali da novinar mora da „pliva“ u svim oblastima. Morali smo da do tančina poznajemo sve novinarske forme i žanrove, stekli smo zaisto široko znanje i zato meni nije bio nikakv problem da se na televiziji vrlo lako prilagodim naučnom, a potom i informativnom programu. To je i najbolji pokazatelj o širini znanja koje stiče tokom studija na Fakultetu za sport. 

Osim što je bila stipendista tokom osnvnih studija, Jovana Vulinović je od Fakulteta za sport dobila stipendiju i za master studije na Fakultetu političkih nauka:

To je dokaz na koji način se Fakultet za sport odnosi prema svojim najboljim studentima, kakvu podršku pruža mladima i ja sam beskrajno zahvalna na svemu tome. Za mene je to veliki vetar u leđa, jer su moj trud, posvećenost i ljubav prema novinarstvu prepoznati. Na meni je samo da opravdam to ukazano poverenje. Na dobrom sam putu, jer mi je do završetka ostalo da uradim samo master rad – sa ponosom ističe Jovana.

Uz sve to, Jovana Vulinović je angažovana kao jedan od demonstratora na Fakultetu za sport na predmetu Televizijsko novinarstvo:

Veoma mi se sviđa sve to što radim. Uključena sam u nastavu i zaista se trudim da sadašnjim studentima pomognem koliko god mogu, da im prenesem deo svojih iskustava i pružim savete za koje smatram da im mogu biti dragoceni.

Jovana Vulinović imala je preporuku i za buduće brucoše:

Svi oni koji žele da se bave novinarstvom, Fakultet za sport je najbolja adresa za to, jer se stiču bogato teorijsko i praktično znanje. Takođe, veliki broj mojih kolega sa Fakulteta za sport je angažovan u drugim medijskim kućama, već smo prepoznati kao kvalitetni kadrovi od strane starijih kolega i urednika, tako da diploma Fakulteta za sport u novinarskom svetu u Srbiji zaista ima težinu – zaključila je Jovana Vulinović.