U izdanju Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ izašla je knjiga „Fudbal i društvo“ nastala u koautorstvu naših nastavnika prof. dr Vesne Milenković sa studijskog programa Sportsko novinarstvo i  prof. dr Dejana Milenkovića sa studijskog programa Trener u sportu.

Oboje autora su već izdali po jednu knjigu u izdanju našeg fakulteta i to prof. dr Vesna Milenković „Uvod u novinarstvo“, dok je prof. dr Dejan Milenković napisao knjigu „Fizičko vaspitanje i sport“

Publikacija „Fudbal i društvo“ se bavi najpre istorijskim osvrtom na prvobitne forme fudbala, na nastajanje i razvoj moderne igre, ustoličavanje fudbala kao svetskog sporta, čemu je doprinelo formiranje svetske federacije i kontinentalnih organizacija, i stvaranje mnogobrojnih klupskih i reprezentativnih takmičenja.

Razvoj fudbala u Srbiji zauzima značajno mesto u istorijskom delu knjige. Osim istorijskog razvoja, knjiga prati odnose fudbala sa drugim društvenim sferama, poput politike, ekonomije, medija.

Odnos fudbala sa politikom i ekonomijom ima i pozitivne i negativne strane. Pozitivan uticaj fudbala može se ogledati u rešavanju postojećih problema političke, ekonomske, socijalne prirode, u upoznavanju i zbližavanju lјudi različitih kultura i nacija. Nasuprot tome, negativni karakter veze između fudbala i ostalih sfera društva ispolјava se prilikom zloupotrebe ovog sporta u raznim političko-ekonomskim odnosima lјudi i država”, istakao je prof. dr Dejan Milenković.

Vesna Milenković se posebno osvrnula na vezu između medija i najpopularnijeg sporta na planeti.

Medijski uticaj fudbalu donosi veliku popularnost i rasprostranjenost u svetu zbog pristupačnosti praćenja televizijskih prenosa fudbalskih utakmica. Zauzvrat, klubovi i reprezentacije dobijaju velika novčana sredstva od medijskih kuća. Agresija i nasilјe ne zaobilaze ni fudbal, jer se svi problemi u društvu prelivaju i na sportska borilišta” kaže prof. dr Vesna Milenković.

Knjiga se bavi i razvojem fudbala među pripadnicama lepšeg pola.

Deo knjige posvećen je i razvoju ženskog fudbala koji je i dalјe nepravedno zapostavlјen iako se godinama unazad kroz takmičenja u ženskoj konkurenciji jasno može videti da fudbal nije samo muški sport i da je pažnja fudbalske javnosti jasno usmerena i na ženski fudbal”, rekao je prof. dr Dejan Milenković

Posebnu vrednost knjige čini prikaz postignutih rezultata muških i ženskih klubova u evropskim kupovima, kao i učešća muške reprezentativne selekcije na međunarodnim takmičenjima koji su izdvojeni u Prilogu knjige.

Recenzenti knjige su akademik dr Višeslav Krsmanović, prof. dr Nenad Živanović i prof. dr Dragan Koković.

Fakultet za sport još jednom je pokazao da podržava naučno stvaralaštvo svojih nastavnika što svima predstavlja podsticaj za dalji akademski rad.