Naučno-istraživačka laboratorija Fakulteta za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” sve više dobija svoju praktičnu primenu. Ovaj izuzetno ambiciozan projekat, koji je realizovan u sklopu dugoročne strategije razvoja fakulteta i njegove politike kvaliteta, za cilj je između ostalog imao unapređenje obrazovno-naučnog rada studenata, kvaliteta nastave, ali i praktičnu primenu stečenih znanja u službi sportista.

O vrhunskim uslovima i najsavremenijom opremom kojom raspolaže Fakultet za sport, posvedočio je i Igor Tomašević, naš diplomac na studijskom programu Trener u sportu, koji je nakon završetka osnovnih upisao i master studije.

– Tema mog master rada je PAP efekat (post aktivacijski potencijal) i njegova primena u sportu. To je jedan od metoda koji se koristi u trenažnom procesu i cilj je bio da empirijski utvrdimo koliko je taj metod rada efikasan. Sjajna je stvar što sam kompletno istraživanje, sa najmodernijim mernim instrumentima, uradio upravo u laboratoriji na Fakultetu za sport – počinje priču Tomašević.

Igor Tomašević, prof. dr Nemanja Ćopić i doc. dr Adam Petrović tokom istraživanja

Zanimljivo je da je Tomašević svoje istraživanje radio sa rukometašima Crvene zvezde:

– Svojevremeno sam obavljao funkciju kondicionog trenera rukometne reprezentacije Srbije, dok je selektor bio Nenad Peruničić. On je sada predsednik Rukometnog kluba Crvena zvezda i pristao je da ovo istraživanje obavimo sa prvotimcima crveno-belih, jer će rezultati istraživanja imati praktičnu pripremu u njihovom budućem radu – rekao je Tomašević i potom objasnio:

– Želeli smo da definišemo u kojoj meri telesni sastav i maksimalna jačina mašića utiču na visinu skoka u specifično dizajniranim uslovima.

Mentor Tomaševiću u izradi ovog master rada je doc. dr Adam Petrović, dok je u istraživanju učestvovao i prof. dr Nemanja Ćopić, prodekan za nastavu Fakulteta za sport.

doc. dr Adam Petrović i prof. dr Nemanja Ćopić

– Sva testiranja su izvršena u prepodnevnim časovima. Pre početka merenja, eksperiment je obuhvatio antropometrijska merenja i upoznavanje ispitanika sa protokolom testiranja. Istraživanje je obuhvatilo 15 rukometaša, a protokol testiranja sastojao se od tri dela izvedena u jednom danu: merenja telesnog sastava, merenja snage mišića opružača nogu i merenja jačine mišića opružača nogu – zaključio je doc. dr Adam Petrović.