Jedina visokoobrazovna institucija u Srbiji i čitavom regionu koja akademski školuje trenere u sportu je Fakultet za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla”. Jedinstveni studijski program Trener u sportu, Odlukom Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanja, nedavno je dobio novu sedmogodišnju reakreditaciju. Završetkom četvorogodišnjih studija stiče se 240 ESPB (Evropski Sistem Prenosa Bodova) i zvanje – diplomirani trener u sportu.

Struktura studijskog programa Trener u sportu koncipirana je u skladu sa međunarodnim visokoobrazovnim institucijama, usaglašena je sa postojećim nivoom razvoja u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta u Republici Srbiji i zasnovana je na Bolonjskoj deklaraciji. Nastavnim planom ovog studijskog programa studenti ovladavaju znanjima iz oblasti teorije sporta, psihologije i pedagogije u sportu, funkcionalne anatomije, fiziologije sa biohemijom sporta, biomehanike sporta, dijagnostike u sportu, sportske medicine, teorije sportskog treninga, tehnologije sportskog treninga, kondicioniranja sportista i fizičkom pripremom po sportovima i drugim relevantnim sadržajima savremenog sporta i trenažnog procesa, ali i iz oblasti fitnesa.

Prve dve godine studija baziraju se na opštim predmetima, a na trećoj i četvrtioj godini studenti se kroz predavanja, vežbe, konsultacije i seminarske radove usmeravaju ka izabranim sportskim granama.

Diploma fakulteta i trenerska licenca

Kao izuzetno kvalitetna visokoobrazovna ustanova, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ prepoznat je od strane svih najznačajnijih sportskih organizacija u Srbiji. Shodno tome, Fakultet za sport ima potpisane ugovore o saradnji sa preko 80 granskih sportskih saveza, sportskih organizacija i klubova, a naši partneri su Olimpijski i Paraolimpijski komitet Srbije, Sportski savezi Srbije i Beograda, zatim nacionalni fudbalski, košarkaški, odbojkaški, rukometni, vaterpolo, atletski, džudo, karate, plivački, teniski, bokserski i mnogi drugi.

Prisna saradnja sa ovim institucijama, ali pre svega kvalitet studijskog programa omogućili su da naši svršeni studenti pored zvanja diplomirani trener u sportu automatski dobijaju i trenerske licence. To je najbolji dokaz stepena obučenosti naših studenata i znanja koje stiču na Fakultetu za sport.

Takođe, studenti su uključeni i u realizaciju međunarodnih Erazmus+ sport porojekta, kroz koje dobijaju priliku da stiču praksu, a učesnici su i istraživačkih projekata koji se sprovode na fakultetu u okviru naučno-istraživačke labarotirije Fakulteta za sport.

Naučno istraživačka laboratorija u službi nastave i obuke studenata

Kvalitet više u nastavi za studente na studijskom programu Trener u sportu svakako je donela savremena naučno-istraživačka laboratorija koja je otvorena u prostorijama Fakulteta na Novom Beogradu. Ovaj izuzetno ambiciozan projekat realizovan je u sklopu dugoročne strategije razvoja fakulteta i njegove politike kvaliteta, uvažavajući značaj naučno-istraživačkih laboratorija u funkciji unapređenja obrazovno-naučnog rada, kao i razvoja sporta.

Laboratorija Fakulteta za sport je opremljena modernom opremom koja je sertifikovana za naučno-istraživački rad, a osim u nastavi koristi se u nauci i praksi. Veliki deo praktične nastave održava se u laboratoriji. Studenti se obučavaju da testiraju sportiste, rekareativce, decu i da iz toga izvlače značajne informacije kako bi fizičko vežbanje prilagodili datom pojedincu. Takođe, značajna pogodnost master studijskog programa Trener u sportu ogleda se u tome što su svi master radovi studenata istraživački, a merenja i testiranja se rade upravo u laboratoriji Fakulteta.

Praktičnu primenu laboratorija ima i u testiranju sportista i sportskih ekipa svih uzrastnih kategarorja kao i u davanju preporuka terenerima za praktičan rad i sticanje uvida u stanje sportista koje trenira. Na osnovu svih dobijenih rezultata testiranja omogućeno je objavljivanje naučnih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

Rukovodilac sportsko-dijagnostičkog centra na Fakultetu za sport je jedan od najboljih stručnjaka iz oblasti fizičke pripreme, uvaženi prof. dr Vladimir Koprivica.

Nastava se odvija u manjim grupama što dovodi do otvorenije komunikacije sa profesorima i veće prilike za sticanje znanja. Učionice su tehnički opremljene za multimedijalnu nastavu, a posedujemo i moderan računarski centar i platformu E-nastave. Nastava je prilagođena aktivnim sportistima i stalno zaposlenima uz povećan broj konsultacija, pa zato i ne čudi što je Fakultet za sport bio izbor mnogih poznatih i uspešnih sportista. Studijski program Trener u sportu izabrali su košarkaši Novica Veličković, Stefan Jović, Vule Avdalović… rukometaši Andrea Lekić, Dragana Cvijić i Momir Ilić… rvači Viktor Nemeš i Davor Štefanek… odbojkaši Jovana Stevanović i Neven Majstrović, vaterpolisti Vladimir Gojković i Nikola Rađen… karatiskinja Jovana Preković

Sticanje velikog znanja i diplome na Fakultetu za sport mnogim našim studentima obezbedilo je mogućnost zaposlenja u struci ne samo u Srbiji nego i u inostranstvu, pa su se tako naši diplomci kao treneri ostvarili u Abu Dabiju, Kini, Dubaiju… Mihailo Šubaranović, Natalija Šefer, Vladimir Rađenović, Miloš Milanović, Igor Jovanović, Igor Tomašević, David Mladenović, Goran Grujić samo su neki od naših studenata koji sa velikim uspehom rade u struci.

Takođe, i mnogi istkanuti treneri, koji su dugo godina gradili svoje karijere izabrali su da zvanje steknu upravo na Fakultetu za sport što je još jedan u nizu dokaza kvaliteta studijskog programa. Među njima su: Luka Pavićević, Andreja Milutinović, Dragan Đukić, Aleksander Sekulić, Nemanja Nikolić, Anto Vasović, Nikola Nikolić…

Priznati profesori, trofejni gostujući predavači, poznati studenti…

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ poseduje izuzetno stručan nastavni kadar, poznate i priznate stručnjake koji imaju bogato iskustvo iz rada u vrhunskom sportu, sa nacionalnim selekcijima, elitnim klubovima i trofejnim sportistima. Ovi vrhunski poznavaoci trenažne tehnologije garant su zanimljivih predavanja i velikog znanja koje su u prilici da steknu naši studenti.

Česti gosti Fakulteta za sport su najpoznatiji treneri. Gostujuća predavanja prethodnih godina održali su Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Dejan Savić, Andrea Trinkijeri, Veselin Vujović, Marina Maljković, Jelena Arunović i mnogi drugi.

Na osnovu sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa fudbalskim kampom Deki5, naši studenti su bili u prilici da teorijsko znanje primene u praksi kroz rad sa decom na kampu našeg proslavljenog reprezentativca, nekadašnjeg asa Crvene zvezde, Lacija i Intera i sadašnjeg trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića, koji je nedavno postao i naš diplomac. Boravkom na Zlatiboru i Kopaoniku upoznali su se sa specifičnom metodikom rada sa decom i stručno su se usavršavali uz Nebojšu Miloševića, koordinatora kampa, koji je trenutno angažovan kao pomoćni trener Crvene zvezde u stručnom štabu Dejana Stankovića.

Popuni prijavu – stekni znanje za medalje

Pedupisni rok na Fakultetu za sport traje do 15. maja, a popunjavanjem predupisne prijave obezbeđuje se popust od 100 evra na godišnju školarinu. Na studijskom programu Trener u sportu broj mesta je ograničen, a u školsku 2022/23. godinu može da se upiše 60 studenata. Steknite znanje za medalje i ostvarite svoje ambicije – upišite Fakultet za sport.

Onlajn prijavu možete popuniti OVDE.