Sportsko novinarstvo, jedinstven je studijski program u čitavom regionu, čijim se završetkom stiče zvanje – diplomirani sportski novinar i 240 ESPB (Evropski Sistem Prenosa Bodova). Ovaj studijski program Fakulteta za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla”, traje četiri godine, osmišljen je po ugledu na vodeće evropske fakultete iz oblasti sporta, zasnovan je Bolonjskoj deklaraciji, a o njegovom kvalitetu između ostalog svedoči i podatak da je nedavno na osnovu Zakona o visokom obrazovanju i Odluke Komisije za akreditaciju dobio novu sedmogodišnju reakreditaciju.

ZAŠTO IZABRATI BAŠ FAKULTET ZA SPORT?

Tokom sve četiri godine studija potencira se na praktičnoj nastavi, odnosno pisanju novinarskih radova, kroz koje se na sveobuhvatan i detaljan način obrađuju svi novinarski žanrovi i forme. Shodno tome, naši student tokom jedne školske godine napišu više od 20 novinarskih radova, što predstavlja ritam rada kao da su članovi redakcije nekog nedeljnika, čime stiču dragoceno iskustvo, neophodnu rutinu, ali i radne navike.

Najbolji dokaz kvaliteta obrazovanja koje se stiče ovakvim metodama nastave, su upravo diplomci i studenti Fakulteta za sport, koji kao veoma obučeni novinari predstavljaju izuzetno tražene kadrove u štampanim i elektronskim medijima, kojih u Srbiji, iz godine u godinu, ima sve više.

??

Na čast i ponos Fakulteta za sport služi veliki broj diplomaca i studenata koji su, zahvaljujući stečenoj novinarskoj veštini na našem fakultetu, dobili zasposlenje u struci. Jovana Vulinović novinarka je informativne redakcije RTS-a, a Sara Đorđević angažovana na televizijskom kanalu RTS nauka. Dejan Karović, Ivan Miletić, David Radanović i Aleksandar Filipović komentatori su TV Arena sport. Đorđe Samoilović zaposlen je u Novostima, a Elena Deleva i Aleksa Janković u Sportskom žurnalu. Stefan Stanković član je redakcije Mozzart sporta, Filip Ljubiavljević Sport kluba, Petar Tadić Sputnjika, a Aleksandar Stajkovac i Miloš Petrović Meridian sporta. Uroš Selenić novinar je dnevnog lista Objektiv, Vuk Stevanović Radio Beograda, Stefan Branežac Sremskih novina, svojevremeno je bio angažovan i u Rukometnom savezu Srbije, a Anđelija Ratić i Dušan Krstić angažovani su u press službi Odbojkaškog saveza Srbije.

PRAKTIČNA NASTAVA I UČEŠĆE NA PROJEKTIMA

Ovako velikom uspehu Fakulteta za sport i studijskog programa Sportsko novinarstvo doprinose i sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji sa nekim od najznačajnijih medijskih kuća u zemlji. Fakultet za sport ima potpisane ugovore sa Radio televizijom Srbije, Sport Klubom i TV Arena sport. To omogućava da naši studenti praktičnu nastavu obavljaju u ovim medijskim kućama, stiču dragocene kontakte, ali imaju i priliku da pokažu svoje znanje i talanat, i tako dobiju šansu za poslovnim angažmanom. Naši studenti tako su česti gosti televizijskih studija i redakcija RTS-a, TV Arena sport i Sport kluba.

Ipak, najvažnija karika u tom lancu proizvodnje kvalitetnih novinara, kroz ovaj studijski program, jesu naši profesori, asistenti i demonstratori, koji su ne samo vrhunski stručnjaci već i nekadšanji istaknuti novinari i urednici, sa bogatim iskustvom iz medija koji jasno i precizno znaju koje zahteve treba da ispunjavaju mladi novinari kako bi uspešno započeli da grade svoju karijeru.

Studenti Fakulteta za sport na studijskom programu Sportsko novinarstvo često su u prilici da rade i na veoma zanimljivim projektima. Pisanjem tekstova učestvovali su u projektnoj saradnji Fakulteta za sport i Vikimedije Srbije na temu „Olimpijski sportovi kroz istoriju i uspesi naših sportista olimpijaca“, ali i bili aktivno uključeni u realizaciju  monografije „Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje“ u kojoj su, na 344 strane predstavljene 22 priče sportista, kojima je zajedničko to što su stali na korak do odličja, odnosno kojima je najveći uspeh na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama četvrto mesto.

Takođe, u nevladinoj organizaciji BIRN, nekoliko naših studenata imalo je priliku da stažira učestvujući na dva velika projketa koji su se bavili kreiranjem baze podataka o medijima i njihovom vlasnštvu u Srbiji i regionu. Posebno zanimljivo bilo je učešće na međunarodnom projektu „Neposlušna demokratija: komparativna analiza spornih politika na evropskoj semi-periferiji“. U okviru projekta srpsko-albanske saradnje, koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji, a nekoliko studenata Sportskog novinarstva putovalo je u Tiranu, Naši studenti putovali su i u Italiju, gde su u Bolonji učestvovali u zimskoj školi u sklopu međunarodnog projekta Erazmus+ (Jan Mone aktivnosti), a izuzetno pozitivna iskustva naši studenti imali su i u okviru RYCO projekta o mladima boraveći nekoliko dana u Banji Koviljači.

VRHUNSKI GOSTUJUĆI PREDAVAČI

Kvalitet nastave kao i kvalitet kadrova koje produkuje Fakultet za sport prepoznat je i od strane Udruženja sportskih novinara Srbije sa kojim Fakultet za sport prisno sarađuje. Plod te uspešne saradnje su akreditacije koje Udruženje sportskih novinara Srbije dodeljuje našim najboljim studentima za praćenje svih sportskih događaja u zemlji. Uz sve to,  gostujući predavači Fakulteta za sport godinama unazad su neki od najpoznatijih i najistaknutijih novinara poput Manojla Vukotića (dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti), Vlade Stankovića (poznati novinar brojnih domaćih, ali i dopisnik inostranih sportskih redakcija), Željka Vučkovića (urednik sportske redakcije TANJUG), Saše Barbulovića (urednik Jutarnjeg programa RTS), Predraga Sarića (urednika Sportskog žurnala), Predraga Milinkovića, Petra Dende, Radoslava Simića, Tijane Jeftić (novinari i komentatori RTS), Aleksandra Apostolovskog (komentator Politike) Aleksandra Miletića (nekadašnji urednik sportske rubrike Politike), Zorana Sekulića (direktora i glavnog i odgovornog urednika agencije Fonet), Branka Stankovića (autora kultne emisije Kvadratura kruga), Miroslava Nešića (novinar Radio Beograda), Slobodana Georgieva (direktor News Max Adria), Tanje Maksić i Ane Novaković (novinarke BIRN-a), Dejan Stanković i Aleksandar Joksić (novinari Mozzart sporta) Vladislav Vlajić (novinar Sportskog žurnala), Jovan Terzić (novinar Monda) i mnogih drugih, koji su sa našim studentima delili svoja iskustva i davali savete.

Ako je vaša želja da budete hroničar najvažnijih sportskih zbivanja u zemlji i inostranstvu ili komentator najvećih sportskih događaja, da radite intervjue sa najboljim sportistima, onda je prvi korak ka ispunjenju tog cilja upis na Fakultet za sport. Ostvarite svoje ambicije kroz jedinstven sistem obrazovanja, steknite znanje za medalje i postanite diplomirani sportski novinar.